Emotie eten

Wanneer we ons niet goed voelen, gaan we hedonisch eten, oftewel eten voor het plezier. Vaak kiezen we dan juist voor ongezond voedsel. Dit is de reden dat je voor bijvoorbeeld chocola kiest als je je niet fijn voelt, terwijl als je goed gehumeurd bent eerder kiest voor een gezonder product. Emotionele eters “verdoven” zichzelf vaak met voeding. Emotionele eters hebben daarom ook vaak gezondheidsproblemen, zoals overgewicht.

Emoties beïnvloeden de smaak van zoet, zout, bitter, zuur (en umami). Deze emoties kunnen voortkomen uit plezierige of onplezierige gebeurtenissen in het leven.

Het volgende onderzoek is een leuk voorbeeld. Onderzoekers gaven fans van een hockeyteam na de wedstrijd een citroensorbet en karamelroomijs. Normaal gesproken gaven de fans een hogere waardering voor het karamelroomijsje, maar na de winst van hun team genoten ze óók van de citroensorbet.

Iemand die net een grote overwinning heeft behaald, ervaart een bepaald gerecht anders dan een verliezer. Alles smaakt namelijk beter als je wint.

Misschien denk je nu: wat een nutteloos onderzoek. Maar dat is niet waar. De dingen die jij meemaakt – en die je voelt – hebben een invloed op je smaakbeleving.

Ga met de diëtist op zoek naar jouw persoonlijke valkuilen en hoe je deze kunt oplossen.