Maagverkleining

Bariatrische chirurgie wordt tegenwoordig steeds vaker metabole chirurgie genoemd.
De meest bekende en toegepaste operaties zijn de gastric bypass en de gastric sleeve.

Vanaf 2002 begeleid ik patiënten in het voor- en natraject van een bariatrische operatie. De meeste patiënten zie ik vanuit het ziekenhuis waar ik, naast mijn eigen praktijk, ook werkzaam ben. Het ziekenhuis heeft een samenwerkingsverband met een bekende obesitaskliniek. Door diverse opleidingen die ik op dit gebied heb gevolgd, plus mijn werkervaring, heb ik veel kennis opgedaan over dit onderwerp. Tevens ben ik lid van De NDBC (Netwerk Diëtisten Bariatrische  Chirurgie).

Voortraject
Voorafgaand aan een operatie volgt de patiënt in de meeste gevallen een screeningstraject. Voor de patiënten die vanuit de screening een voortraject moeten gaan volgen bij de diëtist, kan ik u op de juiste wijze voorbereiden op de operatie.

Natraject  
De meeste obesitasklinieken bieden een natraject van 2-5 jaar aan.
Gedurende de eerste 5 jaar na de operatie (of nog langer daarna), zie ik in de praktijk dat patiënten klachten kunnen ondervinden. Ze hebben bijvoorbeeld last van moeheid, voelen zich slap. Dit kan komen omdat een aantal jaar na de operatie de inname van voedingsstoffen niet optimaal (meer) is, doordat het beginadvies is ‘verwaterd’.

Een andere klacht is ongewenste gewichtstoename. Twee  jaar na de operatie, neemt bij de meeste patiënten het gewicht toe. Dit heeft verschillende redenen. Een lichte stijging van het gewicht is niet verontrustend.  In sommige gevallen neemt het gewicht te veel toe, ook kan het voorkomen dat het gewicht weer oploopt naar het gewicht van voor de operatie. Vaak wordt er niet op tijd hulp gezocht (bijvoorbeeld uit schaamte).

Blijf hier niet mee rond lopen, maak een afspraak.